maandag 30 december 2013

In Memoriam 2013 Stripmakers



Deze video is vertoond tijdens de prijsuitreikingen van Het Stripschap op 09 maart 2013. Het idee achter deze video is om hen die in het afgelopen jaar zijn ontvallen, te herdenken en te eren voor wat zij hebben betekend voor de wereld van het beeldverhaal.

 

zondag 22 december 2013

Strips via social media

Stel je bent een striptekenaar en je wilt je "eigen" stripje laten verschijnen op social media.... Wat nu? We kennen natuurlijk allemaal Facebook - het foto (en plaatjes) deel media bij uitstek. Die sla ik dus gelijk over want eerlijk gezegd vind ik Facebook een gedrocht van ongekende omvang. Ik ga het mezelf niet makkelijk maken en kies voor Twitter. Nu heeft Twitter het ons (de plaatjesmakers) het wel makkelijker gemaakt want plaatjes komen, mits ze niet te zwaar zijn, in de timeline van de followers te staan.

OK, vaak niet helemaal want de getoonde plaatjes zijn afhankelijk van een vaste omvang (H X B).

Zwak punt bij social media is vaak het geringe aantal followers en dan nog zijn het, zeker in geval van facebook (dat ik dus links laat liggen), veelal kennissen of collega's. Dat is het beoogde publiek niet.

Handig is het dus om veel followers te hebben. Ook is het handig om followers te hebben die bereid zijn het stripje te retweeten.

Ik ga u gelijk wijzen op de Twitteraccount waarop ik het stripje ga publiceren:
Zoals u ziet kan ik nog heel wat followers gebruiken.


Die retweet moet je vragen. Voor mezelf is het handig om enige regelmaat aan te brengen qua verschijning. Dit niet omdat het publiek het stripje vreselijk zal gaan missen (op internet word niks en niemand gemist - zeker niet op social media).



wordt vervolgd

vrijdag 13 december 2013

Worden er nog nieuwe ondertekststrips gemaakt?

Ik ben nu al jaren tevergeefs bezig om de ondertekststrip een toekomst te verzekeren. Dat dreigt jammerlijk te mislukken. De vorm is er maar er zijn te weinig geïnteresseerden om een zekere productie tewaarborgen.




Tekenaars waren geen probleem. De ondertekststrip die door de Toonderstudio's een hoog aanzien had verkregen lijkt niet meer terug te keren. Dat is erg jammer.