zondag 4 mei 2014

Dodenherdenking Friedrich Oskar Gottesmann

Friedrich Oskar Gottesmann, 19-03-1899 Wenen / 25-02-1945 Mauthausen

Friedrich (Fritz) Oskar Gottesmann vluchte begin 1938 vanuit Oosterijk naar Nederland met zijn persbureau Diana Edition International Press Service dat gespecialiseerd was in verkoop/distributie (syndication) van stripverhalen.
Hij had o.m. afnemers in Zweden, Argentinie en Tsjechoslowakije. Zijn bedrijf (Diana edition) ging samenwerken met Marten Toonder die de lopende strips voor hem voortzette.
Doordat Gottesmann later (tijdens de tweede oorlog) moest onderduiken werd Marten Toonder nadat hij eerst medefirmant was geworden, eigenaar van het bedrijf onder de afspraak dat het bedrijf na de oorlog aan Gottesmann teruggegeven zou worden in de staat van het afsluiten van de overeenkomst. Gottesmann leerde Toonder het vak van syndicator.
Gottesmann stond zo aan de basis van de Toonderstudio's en daarmee ook aan die van de Nederlandse strip.
Fritz Gottesmann werd tijdens de oorlog om zijn Joodse afkomst op 14 augustus 1944 opgepakt. Drie dagen later werd hij naar Westerbork overgebracht.
Gottesmann wordt gedeporteerd naar Auschwitz op 3 september 1944 en is op 25 februari 1945 in concentratiekamp mauthausen overleden.
Marten Toonder verteld in zijn autobiografie over Gottesmann.
Deze beperkte informatie hoort voor mij bij dodenherdenking. Ik ken geen foto van hem. Maar zijn invloed blijft onuitwisbaar.

Hier een aangrijpend filmpje, niet over Fritz Gottesmann maar over een zekere Ben Ali Libi.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten