dinsdag 5 juni 2012

Striptekenaar Dick Matena


 

EEN OVERZICHT IN WORDING!! Als iemand een veelzijdige productie op zijn naam heeft staan dan is het wel Dick Matena. Dick Matena begon in 1960 zijn striploopbaan bij de Toonderstudio's. Hij werd aangenomen als leerling maar kon al snel in de productie worden ingezet. Hij werkte mee aan het reclamestripproject voor de drogisterij branche: Het geheim van de Gulden Gaper.




In 1961 werd Matena de schetser van de krantenstrip Panda. Een jaar later mocht hij zich wagen aan de Tom Poes krantenstrip. Na een paar verhalen stopte hij met Tom Poes en hernam het schetswerk voor de Panda strip tot 1968. Tussendoor tekende hij een aantal Grote Boze Wolf verhalen (De Toondestudio's verzorgde tussen 1964 en 1969 de productie van deze strip voor het weekblad Donald Duck).
In 1967 ontwierp hij zijn eigen strip Polletje Pluim. Deze schreef, tekende en kleurde hij zelf. De strip werd 
via de Toonderstudio's geplaatst in het weekblad Prinses.
  
klik op de plaat voor een leesbaar resultaat

In 1968 verliet Matena de Toonderstudio's en ging werken voor het weekblad Pep. Samen met de tekstschrijver Lo Hartog van Banda maakte hij de strips De Argonautjes (1968 - 1973) en Ridder Roodhart (1969 -1971). De strip Grote Pyr (1971 - 1974) schreef en tekende hij zelf. Deze strip werd ook in Pep gepubliceerd. In 1975 begon hij in Eppo, de opvolger van Pep en Sjors, de strip Kleine Pier. Inmiddels was Matena ook teksten gaan schrijven voor verschillende collega's striptekenaars. In zijn Pep periode begon jij ook aan een aantal losse verhalen die hij ondertekende met A. den Dooier. Deze verhalen werden ook in andere bladen geplaatst. In 1986 werden deze verhalen gebundeld in de a. den Dooier omnibus. Tussen 1976 en 1991 maakte Matena weer Disneyverhalen. In 1977 kwam Matena voor de dag met een geheel nieuwe stijl. Virl werd gemaakt voor Mickey Maandblad (waar hij ook tekstverhalen illustreerde). In 1979 en 1980 tekende en schreef Matena de Western strip Dandy voor Eppo. In 1982 vertrekt Matena naar Spanje, daar tekend hij voor het Spaanse agentschap Selecciones Illustradas (Toutain). In 1984 verhuist hij naar Belgie. Daar maakt hij de strips De laatste dagen van Adgar Allan Poe; Gauguin en Van Gogh en Mozard & Casanova. In 1986 ontving Matena de stripschapsprijs. De jaarlijkse prijs van het Stripschap. Voor Arboris tekent en schrijft hij stripboeken als o.a. Sartre en Hemingway, Flynn en Rechter Tie. Voor Uitgeverij Big Balloon gaat Matena kinderboeken als Dik Trom, Kruimeltje en Pietje Bel verstrippen. Eind jaren 90 keerde Matena terug op het oude nest, bij de Toonderstudio's begon hij aan de Tom Poes weekstrip die gepubliceerd zou worden in het weekblad Donald Duck. Ook werden de eerste twee Bommel reclamestrips voor Pfizer door Matena getekend.   In 2001 begint Matena aan de verstripping van Gerards Reve "De Avonden". In 2003 bekroonde de jury van de Vlaamse Gemeenschapsprijs Dick Matena met de Bronzen Adhemar voor zijn bewerking van het boek De Avonden van Gerard Reve. Inmiddels heeft Matena o.m. 'Kort Amerikaans' van Jan Wolkers te gaan bewerken tot beeldverhaal bewerkt.

 weekblad Pep
Dick Matena bij Arboris
Een Matena biografie