zondag 21 oktober 2012

Henk Kabos 21/10/1912 - 28/7/1984

Henk Kabos (vandaag 100 jaar geleden geboren)begon zijn loopbaan bij Joop Geesink (1941). daar werkte hij mee aan de totstandkoming van tekenfilms. Toen Joop Geesink in 1943 samen met Marten Toonder de Geesink-Toonder studio's begon werd Kabos animator van de Tom Poes tekenfilm Tom Poes en de Laarzenreuzen. Daarnaast regiseerde hij in de oorlogsjaren andere reclame tekenfilms. Ook werkte hij korte tijd aan de Tom Poes dagstrip.

Hierboven en hieronder een zeldzame ansichtkaart met een afbeelding uit de Tom Poes film.

Via de Toonderstudio's maakte Kabos de strip Tekko Taks welk oorspronkelijk geplaatst werd in het het Dagblad Trouw.

In 1949 stapte Kabos over naar de inmiddels afgescheiden studio van Joop Geesink. Tekko Taks (die hij inmiddels maakte met James Ringrose) bleef hij tot 1954 leveren aan de Toonderstudio's waarna Swan Features de distributie overnam.



De populaire ondertekststrip Tekko Taks bleef (ook toen er geen nieuwe afleveringen meer werden geproduceerd) tot in de jaren 70 geplaatst worden in tal van bladen in binnen en buitenland. Andere productie's waar Kabos aan meewerkte waren 'Barendje Big', 'Kapitein Brulboei', 'Pukkie Planta', Loeki de Leeuw e.v.a. Kabos overleed op 28 juli 1984 ©Kabos © Toonder compagnie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten